İlimiz Keşap İlçesinde Organik
Fındık Tarımı yapan üreticilere yönelik olarak Ziraat Odası toplantı salonunda bilgilendirme
düzenlenmiştir.
Organik tarım (Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım); Ekolojik
dengenin korunması, her türlü bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretimi ile
kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi veya temini,
bu ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması, taşınması, pazarlanması,
kontrolü, sertifikalandırılması ve denetimini amaçlayan, çevreye ve insan
sağlığına zarar vermeyen modern tarımsal üretim tekniklerini kullanmayı kabul
eden, her aşaması kontrollü, kayıtlı ve sertifikalı bir üretim şeklidir. Bu
esaslara uygun olarak fındık üretiminde de organik üretim kurallarının
uygulanması ile insan, hayvan ve çevrenin korunması amaçlanmış, İlimiz fındık
üreticilerinin organik tarım bilinci oluşturulmaya çalışılmıştır.
Toplantıda;
Organik tarımın tanımı, ilkeleri ve prensipleri, Dünyada, Türkiye’de ve İlimizde
organik tarımın geldiği aşama, organik tarım kanunu ve yönetmeliği, organik
tarım desteği ile organik tarımın felsefesi anlatılmıştır.
Organik
fındık yetiştiriciliği ile ilgili olarak organik fındık üretimine başlama, üretimin
planlanması ve yürütülmesi, kontrol ve sertifikasyon süreci, geçiş ürünü,
organik ürün ve organik fındık sertifikası konularında katılımcılar
bilgilendirilmiştir.
Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü