Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Dr.Muhammet Angın, fındık ta aflatoksin oluşumunu önlemek için üreticilerimizin dikkat etmeleri gereken hususlarda aşağıdaki açıklamayı yapmıştır:
İlimiz ve ülkemiz için önemli katma değer sağlayan fındığın önemli problemlerinden birisi de aflatoksin oluşumudur. Aflatoksinler; kuvvetli zehir ve kanserojen etkiye sahip maddelerdir. İhracatımızın sürdürülebilir olması, satış aşamasında sorun ile karşılaşmamamız ve kendimizin tükettiği fındığın sağlıklı olması için hasat ve harmanda şu önlemlerin alınması gerekmektedir.
1-Fındık mutlaka resmi olarak ilan edilen tarihlerden önce toplanmamalı, hasat olgunluğuna ulaştıktan sonra toplanmalıdır.
2- Hasat sırasında çeşitler birbirine karıştırılmamalı, erkenci ve geççi çeşitler ayrı ayrı hasat edilmelidir.
3-Yere dökülen fındık bekletilmeden toplanmalıdır.
4-Toplanan zuruflu fındıklar, çuvalda kızışmaya meydan vermeden en kısa zamanda harmana boşaltılmalıdır.
5-Harmanda ıslak zemin ve toprak üzerine fındık zurufu dökülmemeli, harman zemini kuru olmalı, 10 cm den kalın serilmemeli ve sık sık karıştırılmalıdır.
6-Yağışlı durumlarda zurufun üzeri örtülmeli, örtü olarak kullanılacak malzemenin zurufla teması engellenmelidir.Uzun süre zurufun üzeri kapalı tutulmamalıdır.
7-Ayarı iyi yapılmış, taneyi kırmayan, zuruftan ve yabancı maddeden iyi ayıran sağlam patoz kullanılmalıdır.
8-Patozlanan fındık derhal kuru harmana serilmeli, dane fındıklar 3-4 saatte bir karıştırılarak iyice kuruması sağlanmalıdır.
9-Kuruyan fındık vantilatörle ve elle seçilerek, içindeki boş, kırık, çürük fındıklar ve zuruf kalıntıları ayıklanmalıdır.
10-Kuruyan iç fındığın nem oranı % 5' den fazla olmamalıdır.
11-Kurumuş fındıkları sıcak halde çuvallama işlemi yapılmamalıdır.Çuvallama sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılmalıdır.
12-Kuruyan fındıklar havalanmayı sağlayan jüt vb. çuvallarda zemini tahta olan bir depoda yüksek yığınlar oluşturmadan muhafaza edilmelidir.
13-Çuvallanan fındıklar satışa sunulmayacaksa depolama yerleri için ambar zararlılarına karşı önlem alınmalıdır.
Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü