T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Fındık da Aflatoksin Oluşumunu Önlemek İçin Hasat ve Harmanda Dikkat Edilecek Hususlar

Yayın Tarihi : 27.07.2017

Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Dr.Muhammet Angın,  fındık ta  aflatoksin oluşumunu önlemek için üreticilerimizin dikkat etmeleri gereken hususlarda aşağıdaki  açıklamayı yapmıştır:

İlimiz ve ülkemiz için önemli katma değer sağlayan fındığın önemli problemlerinden birisi de aflatoksin oluşumudur. Aflatoksinler; kuvvetli zehir ve kanserojen etkiye sahip maddelerdir. İhracatımızın sürdürülebilir olması, satış aşamasında sorun ile karşılaşmamamız ve kendimizin tükettiği fındığın sağlıklı olması için  hasat ve harmanda şu önlemlerin alınması gerekmektedir.

1-Fındık mutlaka resmi olarak ilan edilen tarihlerden önce toplanmamalı, hasat olgunluğuna ulaştıktan sonra toplanmalıdır.

2- Hasat sırasında çeşitler birbirine karıştırılmamalı, erkenci ve geççi çeşitler ayrı ayrı hasat edilmelidir.

3-Yere dökülen fındık bekletilmeden toplanmalıdır.

4-Toplanan zuruflu fındıklar, çuvalda kızışmaya meydan vermeden en kısa zamanda harmana boşaltılmalıdır.

5-Harmanda ıslak zemin ve toprak üzerine fındık zurufu dökülmemeli, harman zemini kuru olmalı, 10 cm den kalın serilmemeli ve sık sık karıştırılmalıdır.

6-Yağışlı durumlarda zurufun üzeri  örtülmeli, örtü olarak kullanılacak malzemenin zurufla teması engellenmelidir.Uzun süre zurufun üzeri kapalı tutulmamalıdır.

7-Ayarı iyi yapılmış, taneyi kırmayan, zuruftan ve yabancı maddeden iyi ayıran sağlam patoz kullanılmalıdır.

8-Patozlanan fındık derhal kuru harmana serilmeli, dane fındıklar 3-4 saatte bir karıştırılarak iyice kuruması sağlanmalıdır.

9-Kuruyan fındık vantilatörle ve elle seçilerek, içindeki boş, kırık, çürük fındıklar ve zuruf kalıntıları ayıklanmalıdır.

10-Kuruyan iç fındığın nem oranı % 5' den fazla olmamalıdır.

11-Kurumuş fındıkları sıcak halde çuvallama işlemi yapılmamalıdır.Çuvallama sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılmalıdır.

12-Kuruyan fındıklar havalanmayı sağlayan jüt vb. çuvallarda zemini tahta olan bir depoda yüksek yığınlar oluşturmadan muhafaza edilmelidir.

13-Çuvallanan fındıklar satışa sunulmayacaksa depolama yerleri için ambar zararlılarına karşı önlem alınmalıdır.

 

Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü