Ramazan ayında tüketimi artan tatlı ürünlerinde kullanılan yağlar başta olmak üzereçocukların ve gençlerin vaz geçmediği fastfood sektörü, lokantalar, restaurantlar ve kafelerde kullanılan kızartma yağlarının sağlığa uygunluğu ekiplerimiz tarafından teknik cihazlarımızla kontrol edildi.
Atmosfer oksijenine açık olarak ve yüksek sıcaklıklarda yapılan kızartma işlemi, kullanılan kızartma yağının ve kızartılan ürünün, oluşan kimi bozulma ürünleri nedeniyle insan sağlığı açısından önem taşımaktadır. Sağlık açısından son derece zararlı bu bozulma ürünlerinden korunmak için kızartmada kullanılan yağların sık sık değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle kızartma işlemleri sırasında alınacak kimi önlemler yanında; yağların özgün nitelikte olması ve bu niteliklerin bilinmesi için de gerek üründe gerekse yağda ne tür değişimlerin ve tepkimelerin olduğunun belirlenmesi gerekir.
Kızartmada Kullanılmakta Olan Katı Ve Sıvı Yağlar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinegöre kızartmada kullanılan yağlarda;
Polar madde miktarının % 25' i,
Asit sayısının (mgKOH/g yağ) % 2,5' i,
Kızartma Yağı sıcaklığının 180 ⁰C' yi geçmemesi gerekmektedir.
Bu olumsuzlukları takip edebilmek amacıyla ilimiz genelinde yapılan denetimlerde herhangi bir olumsuz sonuca rastlanmamıştır.