İl Müdürlüğümüz teknik personelleri
tarafından Merkez Lapa köyünde fındık üreticilerimize sonbahar-kış budama
eğitimi verilmiştir. Eğitimde önce teorik olarak fındık bahçelerinde yıllık
sürgün gelişiminin sağlanması, verimin artırılması ve ekonomik ömrün
uzatılmasında olumlu sonuçlar sağlayan en önemli kültürel önlemlerden biri
sonbahar-kış budaması olduğu üzerinde durulmuştur. Ayrıca fındığın normal bir gelişme
gösterebilmesi için ihtiyacı olan besin maddelerinin belirlenmesinde toprak
analizinin önemli olduğu konusuna değinilerek toprak numune örneğinin nasıl
alındığı ve gübrelemenin nasıl yapılması gerektiği üreticilere gösterilmiştir.
Fındık Filiz Güvesi ve Mayıs Böceği zararlıları ile mücadele yöntemlerine de
değinilmiştir. Daha sonra anlatılan konular uygulamalı olarak arazi üzerinde
gösterilmiştir.
Fındık bahçelerinde budamaya
vejetasyonun durduğu ve büyük oranda yaprakların döküldüğü dönemde, kış
soğukları başlamadan önce başlanmalıdır. Öncelikle ocak içerisinde kurumaya yüz
tutmuş, sıklaşmış, gelişememiş fındık dalları ayıklanarak, kırılmış veya
verimden düşmüş dallar hatta ocaklar çıkarılarak yerlerine yeni genç kök
sürgünleri bırakılmalıdır. Hastalıklı, yaşlı, kuru ve ocak içlerine yönelen dal
ve dalcıkların çıkarılması ile ocakların yayvan bir taç kazanması sağlanarak,
gereksiz kök sürgünleri de temizlenmelidir. Fındık bahçelerinde yapılan budama
bitkilerin uzun süre verim çağında kalmasını, daha kaliteli meyve vermesini ve
verim artışını sağlayarak, ocakların daha iyi ışık almasını ve tozlanma oranını
artırmaktadır. Bakım, hasat, hastalık ve zararlılarla mücadele vb. teknik işler
kolaylaşmaktadır. Budama esnasında diğer dalların yaralanmamasına dikkat edilerek,
budama artıkları bahçe dışına ve ocaklarda kurumuş, kırılmış, yaşlanmış
hastalık ve zararlılar ile bulaşık dallar bahçeden çıkarılarak imha edilmelidir.
Ocaklardan çıkarılacak dallar budama testeresi ile toprak seviyesinden tırnak
bırakılmadan düzgün biçimde kesilmelidir.
Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık
Müdürlüğü