Her yıl 16 Ekim’e denk
gelen Dünya Gıda Günü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) doğum
günüdür. Örgüt, 1945 yılında bu günde kurulmuştur. Dünyanın dört bir yanında
150 ülkede düzenlenen Dünya Gıda Günü açlıkla ilgili farkındalık oluşturur ve
herkesin güvenli ve besin değeri yüksek gıdalara erişmesini amaçlar.
Bu yıl “İklim Değişiyor.
O Halde Gıda ve Tarım da Değişmeli.” Dünya Gıda Günü’nün konusunu
oluşturuyor. 2016 Dünya Gıda Günü, iklim
değişikliğine uyum sağlamak için değişim yapılması gereken yedi gıda ve tarım
alanını konu ediniyor. Değişimin olması gereken bu yedi alanı Ormancılık,
Tarım, Hayvancılık Yönetimi, Gıda İsrafı, Doğal Kaynaklar, Balıkçılık ve Gıda
Sistemleri olarak sıralıyor.
FAO’ya göre günlük işlerimiz,
kararlarımız ve davranışlarımızın tümü iklim üzerine etkiler bırakıyor. İklim
değişikliği gezegenimizin sağlığını etkiliyor ve dünyamızı değiştiriyor, daha
fazla doğal afete ve çevre sorunlarına yol açıyor ve tüm bunlar gıda
üretimimizi daha zor hale getiriyor. Gıda üretimi sorunun bir parçası; çünkü
kısa yollardan istediğimizi alırken aynı zamanda gezegenimize zarar veriyor.
Dünya nüfusunun durmadan
büyüdüğüne ve nüfusun 2050’de 9,6 milyara ulaşmasının beklendiğini hatırlatan
FAO, bu büyük talebi karşılayabilmek için tarım ve gıda sistemlerinin iklim
değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı uyum sağlaması ve daha sürdürülebilir bir
yol izlemesi gerektiğini kaydediyor.
Giresun İl Gıda Tarım ve
Hayvancılık Müdürlüğü