Ramazan ayında tüketimi artan tatlıların üretiminde kullanılan kızartma yağları başta olmak üzere, fast food sektörü, lokantalar, restaurantlar, kafelerde kullanılan kızartma yağlarının sağlığa uygunluğu ekiplerimiz tarafından teknik cihazlarımızla kontrol edildi.
Atmosfer oksijenine açık olarak ve yüksek sıcaklıklarda yapılan kızartma işlemi, kullanılan kızartma yağının ve kızartılan ürünün, oluşan kimi bozulma ürünleri nedeniyle insan sağlığı açısından önem taşımaktadır. Sağlık açısından son derece zararlı bu bozulma ürünlerinden korunmak için kızartmada kullanılan yağların sık sık değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle kızartma işlemleri sırasında alınacak kimi önlemler yanında; yağların özgün nitelikte olması ve bu niteliklerin bilinmesi için de gerek üründe gerekse yağda ne tür değişimlerin ve tepkimelerin olduğunun belirlenmesi gerekir.
Kızartmada Kullanılmakta Olan Katı Ve Sıvı Yağlar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğine göre kızartmada kullanılan yağlarda;
Polar madde miktarının % 25' i,
Asit sayısının (mgKOH/g yağ) % 2,5' i,
Kızartma Yağı sıcaklığının 180 ⁰C' yi geçmemesi gerekmektedir.
Bu olumsuzlukları takip edebilmek amacıyla ilimiz genelinde yapılan denetimlerde herhangi bir olumsuz sonuca rastlanmamıştır. Özellikle tatlı üretiminde kullanılan kızartma yağı denetimlerimiz ramazan ayı boyunca devam edecektir.
Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü