Giresun ilimizde 2124 dekar alanda Kivi üretimi yapılmaktadır. 2016 Yılı ürün
rekoltesi 1938 ton civarında olabileceği tahmin edilmektedir. Kivi meyvesi
İlimizde her yıl Kasım ayı başı ile ortası arasında hasat edilmektedir.
Kivi meyvesinin zamanında hasat edilmesi çok önemlidir. Hasat
zamanının belirlenmesinin en garantili metodu meyvedeki Suda Çözünen Kuru Madde
(SÇKM) miktarıdır. Son haftalara girildiğinde SÇKM miktarına sık sık bakılarak
(en az haftada 3 defa) hasat zamanı belirlenmelidir. SÇKM ‘ye gerek İl
Müdürlüğümüz ve gerekse İlçe Müdürlüklerimizdeki Teknik Elamanlarca
bakılmaktadır. SÇKM değeri refraktometrede 6,5-7 aralığında görüldüğünde hasat
zamanı gelmiş demektir ve meyve hasat edilmelidir.
Hasatta Kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve
sapı ağaçta bırakılmalıdır. Aksi halde kasalarda meyvenin zedelenmesine sebep
olabilir. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir
zamanda yapılmalıdır.
Erken hasat, meyve tat ve aromasının tam oluşmasına engel olan bir
durumdur ki bu meyvenin kalitesini olumsuz etkiler, tüketici beğenisini
düşürür. Geç hasatta meyvenin manav ömrünü kısaltır, istenmeyen bir durumdur.
Hasat sonrası meyveler açıkta ve güneşe maruz kalacak alanlarda
bekletilmemeli, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda
saklanmalıdır.
Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü