Hasat edilen fındıkların patozlama
işlemi sonrası fındık zurufu atık olarak ortaya çıkmaktadır.
Fındık zurufu ile ilgili aşağıda
belirtilen durumlara dikkat edilmelidir.
1-Can ve mal güvenliği açısından araç
yollarında fındık zurufları yığın halinde bırakılmamalı, patozlama işlemi
sonrası uygun yerlere nakledilmelidir.
2-Yangın riski ve çevre kirliliği
açısından fındık zurufları yakılmamalıdır.
3-Fındık zurufunu olgunlaşmadan (Belli
Bir Süre Bekletme) gübre amaçlı fındık bahçelerimizde kullanmamalıdır. Zira bu
durumda külleme hastalığı etmenine kışlama ortamı oluşturmakta ayrıca
aflatoksin oluşumunu artırmaktadır.
4-Değerli bir organik madde kaynağı
olan fındık zurufunu kompost yaparak fındık ve sebze bahçelerimizde
kullanabiliriz. Bunun için bahçemizin uygun yerinde yığın yaparak (Yığın bolca
ıslatılmalı ve kat kat sönmemiş kireç ilavesi yapılmalıdır) en az altı ay
olgunlaşmasını ve pişmesini sağlamalıyız. Bu şekilde zurufta bulaşık olan hastalık
etmeni mikroorganizmalarda yok olacaktır.
Giresun İl Gıda Tarım ve
Hayvancılık Müdürüğü